26 juli 2022

Les 3: Manieren van ontspannen

Verschillende manieren om tot ontspanning te komen:

– Beweging
– Slaap
– Rustige omgeving
– Relativeren
– Mind full leven

Bewegen
Bij bewegen hoef je niet gelijk te denken aan sporten alleen of samen met jouw hond.
Een rustige wandeling is ook een vorm van bewegen.

Slaap
Een goede nachtrust is belangrijk voor je lichaam en geest als het ware te ressetten. Als je niet goed bent uitgerust ben je eerder gestresst, kan je minder verdragen en is je weerstand lager. Tijdens de slaap kun je een hele hoop emoties en gebeurtenissen verwerken. Dit geldt ook zeker voor jouw hond. Na inspanning is het belangrijk dat je hond voldoende rust krijgt om alles te kunnen verwerken.

Een rustige omgeving
Om tot ontspanning te komen is een rustige omgeving zeker van belang, als er kinderen rondrennen en gillen in de woonkamer is dit geen fijne plek om ontspannings oefeningen te gaan doen. Dit geldt ook weer voor de hond in het dagelijks leven.

Relativeren
Relativeren wil zeggen je niet te druk maken. Dit klinkt makkelijker dan het is. Maar door te relativeren zal je minder stress gaan ervaren over bepaalde gebeurtenissen.
Soms kun je je al ergeren aan kleine gebeurtenissen. Je kan dan ook de situatie relativeren en nagaan waarom het gebeurde. Bijvoorbeeld iemand die voordringt bij de kassa. Is het voor jou het verspillen van jouw energie waard als iemand voordringt aan de kassa? Ga na wat nu echt belangrijk voor je is. Vraag je af of het je waard is een negatieve situatie zoveel aandacht te geven. Relativeren wil zeggen dat je positief kunt denken. Heb je een keer een tegenslag? Dan kan het zijn dat die tegenslag bedoeld is om je één bepaalde levensles te leren. Ook al is op dat moment niet altijd duidelijk waarom iets gebeurd.
We kunnen heel goed leren relativeren als we kijken naar onze honden. Honden leven in het hier en nu. Zij hebben geen zorgen over de dag van morgen. Zij zullen zich alleen druk maken om het hoognodig. Vanuit hun eigen belevingswereld en perspectief. Anders zullen ze het op hun manier relativeren en laten het los. Als je kan leven van dag op dag zal je ook minder zorgen ervaren. Je kan jezelf wel druk maken wat er allemaal volgende week moet gebeuren maar je hebt veranderingen in situaties niet in de hand. Dit wil niet zeggen dat je geen plannen kunt maken voor jouw en de hond. Maar je mag dat doen zonder je zorgen te maken, zonder stress. Nemen zoals het komt.

Mind full leven
Door te relativeren is het makkelijker om mind full te gaan leven. Wat is mind full eigenlijk?
Mindfull is een oefening om tot rust te komen en je bewustzijn te vergroten. Meer rust in je hoofd creëer. Het is ook een manier wat je doet. Datgene wat je doet maakt je dat gelukkig? Of leef je op de automatische piloot? Bewust zijn van het pad dat je bewandeld, de bomen, de vogels die fluiten. Als het ware neem je meer afstand tot jezelf en laat je jezelf toe om alles vanuit een breder of ander perspectief te zien.
Wees eerlijk naar jezelf laat jezelf leiden zonder alles te willen beheersen. Je leert hierdoor leven zonder angst en wanhoop.