27 juli 2022

Les 7: Vervolg voeding en gedrag

Neurotransmitters

Hersenboodschap stofjes of wel neurotransmitters bepalen in grote mate het functioneren van het brein, net zoals hormonen een sterke invloed hebben op gedrag.
Bij hersenfuncties maar vooral bij angst en stress worden neurotransmitters in grote hoeveelheden verbruikt. Het spreekt voor zich dat de grondstoffen voor deze neurotransmitters dan voldoende moeten worden aangeleverd. Voor neurotransmitters maar ook voor zijn hormonen heeft de hond vooral de juiste aminozuren nodig en goede vetten.

Het aminozuur tryptofaan is bijvoorbeeld nodig voor serotonine. Serotonine heeft grote invloed op goed voelen. Serotonine is weer nodig voor de aanmaak van meltonine wat weer nodig is voor een gezonde en diepe slaap.

[  ] Serontonine wordt aangemaakt in het hele lichaam maar vooral door de darmflora.  Vandaar dat een gezonde darm belangrijk is.
Tryptofaan vermindert agressief gedrag en obsessief compulsief gedrag. OCD is een stoornis wat veel voorkomt. Het obsessief najagen van de staart, vliegen of lichtjes najagen is een veelvoorkomend probleem. Door dit obsessieve gedrag maakt de hond zelf endorfines aan, stofjes waardoor hij zich prettig voelt. Dit gedrag komt feitelijk voort uit chronische stress. Tryptofaan verbeterd te stressgevoeligheid.

Tryptofaan zit onder andere in vlees, schaal en schelpdieren. Vooral kalkoen bevat redelijk veel van dit aminozuur. Daarnaast bevat kalkoen de nodige hoeveelheid vitamine B die nodig is om tryptofaan om te zetten in serotonine.

Dopamine
Is de neurotransmitter die alles te maken heeft met opwinding, assertiviteit, het beleven van plezier en actiebereidheid. Ook het immuunsysteem valt of staat met dopamine. Deze stof wordt aangemaakt uit het aminozuur tyrosine.

Tyrosine zit in wilde vis, eieren,  vlees, noten en zaden

GABA: is een rustgevende neurotransmitter. Bij angst, snel overprikkeld raken en epilepsie kun je denken aan een verlaagd Gaba niveau in de hersenen.
Voedingstoffen die GABA bevatten zijn groene groentes, noten en zaden, bananen en eieren.