27 juli 2022

Les 9: Is je hond jouw spiegel

Is je hond jouw spiegel?

Hier wil ik graag iets over zeggen. Ik ontmoet tegenwoordig heel vaak mensen die zich zorgen maken of zelfs een schuldgevoel hebben, omdat hun hond agressief, angstig of hyperactief is en er gezegd wordt dat de hond hun gedrag spiegelt. De aanname is dan dat honden niet anders kunnen dan hun mens spiegelen, waarbij volledig wordt voorbijgegaan aan het feit dat een hond een eigen beleving heeft.

Hoewel de emotionele staat van de mens in meerdere of mindere mate invloed heeft op de hond, is het absoluut niet zo dat een hond alleen maar spiegelt wat er in de mens leeft. Dit is ook weer afhankelijk van de stabiliteit van de hond. Indien een hond zelfverzekerd en emotioneel stabiel is, zal hij beter om kunnen gaan met een onstabiele of gestreste mens of andere hond. Hij zal hier dan niet in meegetrokken worden (spiegelen). Echter wanneer de hond zelf onzeker/onstabiel is, dan heeft hij meer steun nodig van een ander individu  – een mens of andere hond. Wanneer dit andere individu dan zelf gestrest is, heeft dit een versterkend effect op de onzekerheid/onstabiliteit van de hond.

Een hond kan dus ook prima uitvallen bij een rustig en zelfverzekerd mens. Of heel relaxed zijn bij een onzeker en nerveus mens.