26 juli 2022

Les 9: Korte ontspanningsmassage

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korte energetiche ontspanningsmassage voor jouw hond

Leg je linkerhand op de voorborst van je hond als deze zit of ligt, maak circelvormige, rustige bewegingen naar recht. Met de wijzers van de klok mee. Geef geen druk met je hand op de huid. Als het ware strijk je gewoon lichtjes door de haren, over de huid. Hierbij beweegt de huid nauwelijks mee.
Als je hond een versnelde ademhaling heeft ga je eerst mee in dat tempo en ga je geleidelijk aan steeds langzamer.
Merk op hoe de ademhaling verloopt van je hond. Wees bewust van je eigen ontspanning in je hand.
Er hoeft geen druk opgelegd worden tijdens deze massage, je kunt je hand ontspannen deze circelvormige bewegingen laten uitvoeren. Ben je zelf helemaal ontspannen?


Vervolgens strijk je met je hond een aantal keer over de borst, en beëindig je hier de massage.
Met je rechterhand ga je naar de achterkant ( net boven de staartaanzet) en laat je je duim zachtjes rusten op de achterhand. Met de overige vingers maak je licht circelvormige bewegingen naar rechts, met de klok mee. Voel wat voor jou en de hond het prettigste aan voelt er is geen haast nodig. Let op wat de hond aan geeft. Vindt de hond het prettig? Als je de massage wilt eindigen strijk je met je hand een aantal keer over de rug naar de staartaanzet.
Als je opmerkt dat je hond een borstmassage wel fijn vindt maar bij de staart aanzet niet sla deze dan over.

Wellicht is er een reden dat je hond het niet prettig vindt. Bij oudere honden kan het zijn dat er sprake is van artrose. Maar je ziet het ook bij onzekere honden, dat ze dan liever niet op de achterhand aangeraakt willen worden. Ze verliezen dan de controlle wat daar gebeurd en maakt ze dan onzeker.