21 oktober 2022

Luisteren en begrepen worden

Bij de opvoeding stel je 3 vragen.
1. Hoe gaat het met jou?
2. Wat wil je?
3. Wat heb je nu nodig?
Om antwoorden te vinden op deze vragen is het belangrijk dat je je gaat afstemmen op de behoeften van je pup, en dat is het ontvangen van zorg. Uiteraard kan je hiervoor niet zonder inzicht in hondentaal en het begrijpen waarom je pup doet wat hij doet. Maar om je af te stemmen op de behoefte van je pup, is het openen van je hart het belangrijkste wat je dient te doen.

Je pup steun bieden

De moeder heeft als taak om haar pups in de gaten te houden en ze te helpen. Wanneer je pup bij jou thuis komt wonen dien jij te leren zien wat de behoeften van je pup zijn. Vervolgens kan je je pup helpen omdat hij zou kunnen leren hoe hij deze behoefte in de toekomst zelf kan gaan invullen.

Stel dat je pup moe is, dan is het belangrijk dat er een veilige en comfortabele rustplaats beschikbaar is voor hem = de juiste omstandigheden voorzien. Als je pup de keuze om naar zijn rustplaats te gaan zelf nog niet maakt, kan je hem helpen door hem ernaartoe brengen en te begeleiden.

Je pup leiding geven

Leiding geven aan een pup is geen kwestie van de baas zijn of dominant te zijn t.o.v. je pup. Leiding geven tijdens de opvoeding van je pup betekent het voorbeeld tonen.
Terug naar je pup die vermoeid is en nood heeft aan rust of slaap. Door zelf op de plaats te gaan zitten waar je pup tot rust kan komen, geef je het voorbeeld aan je pup. Je pup zal jouw gedrag opmerken en je imiteren. Vervolgens zal je pup zelf gaan kiezen om er te gaan liggen wanneer hij het nodig heeft.

Puppy opvoeding is geen training

Vele puppyeigenaren denken dat een pup getraind dient te worden met snoepjes of straf. Niets is minder waar. Als je dat zou doen, trap je in een valkuil.

Honden belonen elkaar niet met snoepjes. Als je snoepjes gaat gebruiken om je pup op te voeden, verhinder je de kans dat je een mooie band met je pup kan opbouwen. Door je pup te trainen met snoepjes leert hij dat hij iets dient te doen om iets in de plaats te krijgen. Daardoor manipuleer je elkaar voortdurend en verhinder je dat er connectie van hart tot hart mogelijk wordt.