8 juni 2025

Mag ik jouw hond aaien?

Lea de hond van mijn tante, is een prachtige Chow Chow. Helaas is ze een echte publiekstrekker ik zeg helaas, want op straat willen mensen haar aanraken. Kinderen stormen vaak recht op haar af, dankzij haar Teddy Beer achterlijke uiterlijk. Lea houdt niet van aandacht aanraking en starende ogen. Lea is het type rond dat de aanwezigheid van een aantal bekende mensen en honden waardeert en voor de rest trekt ze haar eigen plan het is in Heusden taak voor haar begeleider om mensen op afstand te houden tijdens het wandelen want Lea heeft er echt last van. Ze wil het niet, al die aanrakingen communiceren kan ze als de beste, ze neemt haar afstand en doet ervan alles aan om afstand te vergroten. Maar de mensen, Tja die lijken haar niet te verstaan… Door de jaren heen is haar taks dan ook bereikt. Ze reageert minder tolerant en is sneller prikkelbaar. Wordt heel begrijpelijk is. Gelukkig is haar begeleider zich bewust van wat er aan de hand is en kan zij Lea nu goed helpen. Lea is haar namelijk graag bij maar dat wordt soms lastig door die ongewenste voorbijgangers. Als advocaat voor de hond kan je dit advies meegeven: loop nooit zomaar op een hond af denk maar eens aan de goede gewoontes. Bedenk eens hoe jij het zou vinden als iemand zo de kinderwagen indoken en je baby aanraakt? Dit lijkt me niet heel wenselijk toch? Of wanneer in wildvreemde jouw aanraakt, hoe voel jij je daarbij?

Als je toestemming vraagt aan de begeleider dan heb je nog geen toestemming van de hond. Ik denk dat het goed zou zijn als mensen vooraf een zouden bedenken of de hond zo’n aanraking wel wil. Als de hond zelf jou niet uitnodigt of hem of haar aan te raken dan doe je dit ook gewoon niet naar mijn mening wanneer je een hond hebt die veel aandacht trekt door zijn mooie of schattige uiterlijk bijvoorbeeld een puppy kan dit in heuze uitdaging zijn om je hond veilig te houden. Mensen dringend zich soms letterlijk aan je hond of puppy op, terwijl jij aan geeft dit niet te willen. Mag ik hem aaien? En voor je het antwoord geeft ze zich soms al door hun knieën en hangen ze al over je hond heen. Of wanneer je aangeeft het liever niet te willen, kun je antwoorden verwachten als: oh ja, maar ik ben heel goed met honden hoor. En alsnog gaan ze naar je hond toe. Heel begrijpelijk natuurlijk dat mensen zich aangetrokken voelen tot sommige honden en vooral puppies. En mensen bedoelen het ook goed. Dat maakt het soms voor de begeleider lastig om duidelijk te zijn, want je wilt mensen niet kwetsen of laten schrikken door hen abrupt af te wijzen.

ik was eens op consult bij een stafford. Deze lieve hond gaat heel graag naar het tuinhekje om te kijken. Wie er langs loopt: uit nieuwsgierigheid en om informatie te verzamelen mensen hebben dan heel erg de neiging hem meteen te aaien. En wat gebeurt daar: hij snapt dit is opzettelijk mis happen. Mensen schrikken zich dan een hoedje. Dus ik werd gebeld om te komen werken met deze hond. Al snel zag ik bij binnenkomst wordt het probleem was. Deze hond wil absoluut niet geaaid worden. Door te vertalen wat de hond vertelt met zijn lichaamstaal, kon nu ook de begeleider zien dat het probleem niet bij de hond lag, maar beide omgeving waarin hij verkeerd. Wanneer je deze hond namelijk niet aanraakt, trekt hij zich terug nadat hij zijn informatie heeft verzameld en hapt niet meer.

er zijn veel honden in Nederland. Het is daarom belangrijk dat we de lichaamstaal van onze honden kunnen lezen: dit zal ik blijven herhalen totdat iedereen het ook echt begrijpt. Wat zegt de hond met zijn lichaam? Niet iedereen is in staat de signalen goed op te pikken. Het is je recht en plicht je hond te beschermen Wees duidelijk in je communicatie. Mag ik je hond aaien? NEE. Maar ik ben goed met honden. Mijn hond is niet goed met mensen! Draai je om en haal je hond uit de situatie of ga voor je hond staan en houdt de mensen op afstand met je hand voor je uitgestoken. Je bent ook niemand in uitleg verschuldigd. Het kan gebeuren dat dit niet zo leuk overkomt, maar probeer dat naast je neer te leggen wij zijn het aan onze honden verplicht hun Veiligheid en veiligheidsgevoel te waarborgen en indringers op afstand te houden. Over het algemeen vinden honden het niet altijd prettig om door vreemde mensen benader te worden. Mensen staan er vaak niet bij stel hoe de hond zich bij de interactie voelt. het is belangrijk dat we de persoonlijke grens van onze honden en puppies beter gaan respecteren en gaan begrijpen dat ook honden recht hebben op een eigen ruimte en zelf mogen bepalen of ze aangeraakt willen worden of niet. Vraagt iemand jou om je hond te mogen aaien? Check het dan eerst bij je hond, want het is tensloten zijn lijf. Er zijn tegenwoordig ook gele lintjes, zaaltjes en andere gele artikelen op de markt die aangeven tot een hond om wat voor reden dan ook afstand nodig heeft. Zie jij in Geel signaal bij een hond? Geef hem dan wat meer ruimte. Dit wordt zeer gewaardeerd