17 september 2020

Persoonlijke achtergrond

Mijn naam is Cindy Smeets, 36 jaar en geboren en getogen in Limburg. Ik heb van kleins af aan met honden samengeleefd. Maar vooral Digor, Aki en Daan hebben mij echt gestimuleerd om professioneel met honden te gaan werken.

Digor was mijn allereerste eigen hondje, een kruising Chihuahua. Hoe klein hij ook was, hij mocht bij mij echt hond zijn.

Aki is een Akita kruising die ik heb leren kennen toen ik met mijn ex ging samenwonen. Bij de opvoeding van Aki liep ik er tegen aan dat hij heftig kon trekken aan de lijn. Daarnaast viel hij erg uit naar andere honden en mensen, gedrag dat vaker voorkomt bij dit ras. Vooral het uitvallen was erg vervelend. Ik werd hier onzeker van en had het idee dat ik voor schut stond. Er gingen gedachten door mij hoofd als:  “wat zullen mensen wel niet denken?”, “waarom doet hij niet gewoon normaal?” “kom ik weer aan met mijn agressieve hond!”. Het wandelen werd er niet leuker op en de frustratie werd steeds groter.

Omdat ik in de omgeving geen hondenschool kon vinden waar ik 100% achter hun aanpak kon staan, ben ik mijzelf professioneel gaan scholen. Ik heb diverse opleidingen, cursussen, workshops en lezingen gevolgd (klik hier voor een overzicht) om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ik leerde onder andere hoe ik leiding moest geven en hoe ik mijn bedoelingen en wensen rustig maar ook zeker duidelijk kon overbrengen. Ik leerde de invloed van mijn eigen gedrag, lichaamstaal en emoties. Ook leerde ik de hondentaal echt begrijpen zodat ik beter rekening kon houden met de gevoelens en emoties van mijn honden.

Mijn zelfvertrouwen groeide hierdoor en ik merkte tegelijkertijd dat de band met mijn honden steeds sterker werd. Ze gingen mij steeds meer vertrouwen en ook zichzelf meer vertrouwen. Ze mochten ook gewoon hond zijn, ik accepteerde hun mindere kanten. Ik ontdekte dat als iets niet gelijk goed ging, dit ook een leermoment was, waarin we samen konden groeien. Aki heeft mij met name geleerd dat opvoeden niet alleen via boeken of opleidingen te leren is, maar dat het een gezamenlijke reis is die je samen met je hond onderneemt.

Daan was een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Hij is helaas overleden en mocht maar 7 jaar oud worden. Met Daan had ik een hele speciale band. Hij heeft mij zoveel geleerd, niet alleen over honden maar vooral ook over mijzelf. Hij heeft mij in laten zien dat iedere hond en iedere eigenaar een eigen verhaal hebben en dat ze samen een systeem vormen. Door hem heb ik geleerd dat voeding, omgeving en gezondheid belangrijk zijn, maar dat we vooral moeten genieten van alles wat we mogen leren van en beleven met onze hond en dat we daar dankbaar voor moeten zijn. En dat trainen in dat opzicht vaak bijzaak is.

Ik heb geleerd dat een echte verbinding met een hond alleen te bereiken is als wij als eigenaren samen mee bewegen met wat er is, zonder allerlei verwachtingen of vastomlijnde doelen. Luisteren naar elkaar, open zijn en buiten de lijntjes durven denken.

Bedankt Digor, Aki, Daan en alle andere honden die op mijn pad zijn gekomen. Dankzij jullie kan ik nu zoveel hondeneigenaren begeleiden in het nog beter begrijpen van hun hond en het verbeteren van de onderlinge communicatie. En als hond en eigenaar elkaar echt begrijpen zijn geweldige dingen mogelijk!

Wilt u dit ook ervaren? Klik hier om contact op te nemen.