14 januari 2023

Oefening

Goed omgaan met je hond en jezelf doe je door moeilijke situaties als oefening te beschouwen. Een oefening in stoppen in kijken en gewaar worden. Je gaat voelen hoe het met je gaat. Wat je zou willen doen en wat je nodig hebt. Dan pas ga je handelen. Met liefde voor jezelf en jouw hond. Aandacht hebben voor jezelf is de basis om op een effectieve manier met je eigen kwetsbaarheid en die van je hond om te kunnen gaan.

Dit is een basis oefening in stoppen en kijken.

Uiteraard is het niet eenvoudig om dit inzicht onmiddelijk in de praktijk te brengen als je plots met je hond in een moeilijke situatie terrecht komt. Daaro. Is het interessant om eerst in een makkelijke situatie te oefenen.

Stop met wat je aan het doen bent, en ga zitten of liggen. Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je inademt en uitademt. Verwacht niets van je ademhaling. Probeer je ademhaling niet te sturen. Kijk naar hoe je ademhaling nu is en laat deze zo zijn. Accepteer alles, onvoorwaardelijk hoe het zich aan dient, liefdevol zonder oordeel. Na enkele minuten stop je bedank je jezelf omdat je deze oefening gedaan hebt en naar jezelf hebt geluisterd. Vervolgens ga je verder waar je mee bezig was.

Als je geregeld regelmatig enkele minuten de tijd neemt voor liefdevol aandacht te hebben voor jezelf, zal je merken dat je in moeilijke situaties je toevlucht zou nemen tot deze oefening en je hond automatisch vanuit je hart gaat opvoeden. Je hart weet wat goed is. Je hart weet hoe je je hond mag opvoeden.

De liefde die je vanuit je hart gaat vrijmaken, prenateert zich in het hart van je hond en opgekeerd. Jullie communiceren dan vanuit je hart