23 juli 2022

Pine

De pine hond wordt getypeerd als moedeloosheid, iets dat hoort bij zelfverwijt en schuldgevoel. De hond heeft een sterk gevoel van verantwoordelijkheid,  maar lijkt zich in het gedrag steeds te willen verontschuldigen. De pine hond is een constente pleaser die het gevoel heeft nooit iets goed te doen, een eigenschap waardoor ze niet van het leven kunnen genieten.

Gaat het om een herdershond die een kudde bij elkaar moet houden, dan werkt het zich drie slag in de ronde maar geniet daar niet van. Hij heeft het gevoel altijd beter te moeten zijn, waardoor schuldgevoelens kunnen onstaan. Deze honden staan vaak onder te veel spanning en wanneer deze doormiddel van de bloesem wordt weggenomen zie je de hond helemaal opbloeien. Maar laat je de hond minder werken dan keren de klachten terug.

Kenmerkend voor een hond van dit type is wanneer je ze op een fout of verkeerd gedrag beticht, het niet meer vergeet. In de periode erna is het steeds bang om de fout nog eens te maken. Denk je dat de hond iets gedaan heeft, terwijl dit werkelijk niet zo is, dan kruipt de hond bij het eerste vermoeden wel iets fout gedaan te hebben al in zijn schulp.
Pine honden voelen zich vaak schuldig en dat kan hen het gevoel geven er niet te willen zijn.
De oorzaak kan liggen in hoge verwachtingen, of een strenge opvoeding, omdat het van oorsprong aanhankelijke honden zijn met een zacht karakter, je kan er beste voorzichtig mee omgaan en vooral niet straffen.