6 september 2022

Samenstellen van bloesemremedies

Het voordeel van bloesemremedies is dat je ze heel goed kunt combineren en op deze manier een speciefiek op de hond afgestemde en passende remedie kunt samenstellen. Het maximum aantal remedies dat je in één flesje kunt combineren is zeven. In het begin heb je de neiging de remdies te combineren, zodat je de hond sneller van zijn problemen af kan helpen. Toch is het niet goed op alle remedies die in een klachtenbeeld passen te combineren. Het is beter om de juiste oorzaak te vinden.

Zoekremedies

Als je blijft twijfelen welke remdie nodig is, kan het zinvol zijn een tijdje de zogenaamde zoekremedie te geven: wild oat en de Holly. Als het om een introverte hond gaat en je denkt alle remdies te kunnen gebruiken zet je de wild oat in en als het gaat om een extraverte hond zet je holly in.

Een gebruiksflesje maken

De flesjes waar je de bach bloesems remedies noemen we stockbottles en zijn te koop bij de apotheek of drogisterij. De bloesemremedies worden voor gebruik verdund met water. Om een gebruiksflesje te maken neem je een flesje met 30 ml inhoud dat je vult met water ( bronwater). Vervolgens voeg je van de benodigde remdies 3 druppels toe aan de inhoud van het gebruiksflesje. Voor je het flesje gebruikt dien je het even goed te schudden.

De dosering

De hond krijgt mimimaal 4x daags vier druppels uit het gebruiksflesje. In acute gevallen kun je de remedies ook om het half uur ingeven. Soms is het aan te bevelen om de hond de eerste week 6x daags een dosis te geven en daarna weer over te schakelen naar 4x daags.

De druppels kunnen direct in de mond van de hond worden gedruppeld doormiddel van een pipet of op het voer. Lukt deze manier van toediening niet kun je ook 4 druppels in de waterbak doen.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van het soort en de aard van de klacht. Gaat het om een acute situatie of moet een chronische toestand behandeld worden. Een acute toestand vraagt om snel handelen en geeft vaak al direct resultaat. Zoals bij shock is met de rescue remedie al vaak na een half uur al duidelijke verbetering te zien. Ook bij angstsituaties, is een aantal keren na elkaar ingeven van mimulus meestal al voldoende.

Het kan ook voorkomen dat honden sterk wisselen in hun gemoedstoestand en de ene dag de ene remedie nodig hebben, maar de andere dag weer een andere. Ook kan een remedie een andere gemoedstoestand duidelijker naar voren laten komen, waar dan weer met een andere remdie weer op ingespeeld kan worden.

Behandeling van chronisch klachten vergt veel meer tijd. Begin met 4 maal daags vier druppels in laat deze kuur gedurende die tot vier weken volgen. In deze periode kan er vanalles gebeuren en de reacties kunnen zeer wisselend zijn. Belangrijk is om ze allemaal te noteren. Na verloop van de vier weken kun je kijken of er iets veranderd is vaak moet je dan nog vier weken door gaan met dezelfde remedies. Het kan ook zijn dat je de samenstelling van de remdies enigszins wijzigt of één remdie eruit haalt.