23 juli 2022

Sclerentus

De Sclerentus past bij besluiteloze en onevenwichtige honden, als gevolg van innerlijke rusteloosheid: de ene dag reageren ze zus de andere dag zo. Deze hond begint enthousiast te spelen, maar de interesse in het speeltje dooft al na korte tijd uit. Veel mensen ervaren het karakter van een sclerenthus als niet weten waar ze aan toe zijn, onder andere omdat het zo onzeker reageert. Die onzekerheid komt voort niet te kunnen beslissen anders dan gorse die tot wanhoop leidt. Bij Wild oat is er sprake van o zekerheid door teveel mogelijkheden en bij hornbe lijkt de overtuiging niet sterk genoeg te zijn voor de onzekerheid.

Een Sclerentus hond zal altijd proberen zelf uit de problemem te komen. Aan het uiterlijk van de sclerentus hond is veel naar buiten gericht gedrag te herkennen. Ze maken vaak een hyperactieve indruk door veel innerlijke onrust en gebrek aan psychisch evenwicht, waardoor ook de stemmingen wisselend kunnen zijn. Ook het lichaam reageert met wisselende pijnen en steeds andere reacties. Diaree wordt bijvoorbeeld afgewisselt met verstopping en eetlust met gebrek aan eetlust.

Wanneer je een dergelijk dier een paar bakjes voer voorzet weet het daaruit geen keuze te maken, alsof het bang is dat kiezen voor de andere mogelijkheid niet de juiste is. Deze hond zit altijd op de wip en je kunt het dan ook geen verantwoordelijkheid geven.

De sclerentus past goed bij honden die zich moeilijk kunnen concentreren. Naast het doen van spelletjes waarbij de hond keuzes moet maken is een duidelijke ondersteuning. Kiest de hond ergens voor, beloon het dan, want dat maakt het in de loop van de tijd minder onzeker.