21 oktober 2022

Ondersteuning bij angst

1 Essentiële Oliën
Essentiële oliën zijn een natuurlijk maar krachtig medicijn.
Het is belangrijk om oliën van hoge kwaliteit te krijgen, de olie of oliën altijd in een druppel flesjes te verdunnen, de olie nooit inwendig aan jouw hond geven.
Diffusie is geweldig voor stress. Lavendelolie kan je omgeving kalmeren en wonderen doen voor de angst van je hond.

In mijn praktijk heb ik verschillende olieen die we op maat kunnen maken voor jouw hond.

2 supplementen
Voor vuurwerk angst kun je ook goed een aantal supplementen inzetten om de angst te laten verminderen.
De supplementen kunnen je hond ondersteunen bij angst :
– Omega 3  geeft rust in het hoofd
– B6 zorgt dat angst stress verminderd
– Spectrum Basis ( B6, B12 , magenesium) zorgt er voor dat angst stress overprikkeling , trillen verminderd.
– Passifloor is een rust gever.
Denk er aan dat als je supplementen wilt gaan geven die ook echt werken , ruim van te voren mee gaat starten . Denk dan aan eind november begin december.

3 Reddingsmiddel
Bach’s Rescue Remedy is speciaal ontwikkeld voor tijden van stress voor zowel mens als dier. Het is een mix van vijf Bach Bloesem Remedies:
• ster van Bethlehem
• Rotsroos
• Kerspruim
• Impatiens
• Clematis
Je kunt het kopen in een formule voor huisdieren in glycerine in plaats van alcohol. Maar voor de meeste honden is de alcoholversie ook prima en is niet schadelijk voor jouw puppy.
Je kunt je hond Rescue Remedy geven voor stressvolle tijden, zoals dierenartsbezoeken, onweersbuien en ook voor vuurwerk!
Deze remedies zijn zeer veilig en niet giftig. Bloesemremedies hebben geen bijwerkingen en je kunt ze zelfs in de waterbak doen als je meer dan één hond hebt, omdat ze geen invloed hebben op een dier dat ze niet nodig heeft.
Er zijn verschillende manieren om Rescue Remedy aan uw hond te geven.
• Voeg enkele druppels Rescue Remedy toe aan het drinkwater van uw hond.
• Plaats een paar druppels op een traktatie of voedsel.
• Wrijf 1-2 druppels op zijn poten of oren.
• Druppel de druppels rechtstreeks in zijn mond … maar pas op dat de druppelaar zijn mond niet raakt, aangezien u het middel zou kunnen besmetten wanneer u het terug in de fles doet. Misschien wilt u een aparte druppelaar gebruiken om te doseren, zodat u de druppelaar van de fles schoon houdt.
Tijdens de piekuren van de vuurwerk  kun je elke 15 minuten Rescue Remedy geven totdat je hond zich kalm voelt.
Soms kan het zijn dat de rescue niet voldoende is en dat er nog een remedie van de 38 verschillende nodig is.

4 CBD-olie
CBD-olie is een natuurlijke stof die voorkomt in de hennepplant. Al duizenden jaren gebruiken mensen de hennepplant voor alles, van touw tot medicinale doeleinden. Een van die medicinale doeleinden is het verlichten van angst.
CBD-olie komt uit dezelfde bron als marihuana, maar heeft niet de THC die je high maakt. In plaats daarvan werkt het om op natuurlijke wijze angst en stress bij uw hond te kalmeren en te verzachten.
Om het aan jouw hond te geven, koopt je een product dat voor huisdieren is verkocht en volgt u de doseringsinstructies op de fles. Je kunt het toevoegen aan het voer van jouw hond of het rechtstreeks in zijn bek stoppen.

5 Drukomslag
Drukverbanden zijn er in verschillende merken, zoals de Thundershirt of Anxiety Wrap. Een drukomslag  of Thundershirt als deze zou in je hondespullen tas of mand vol trucs moeten zitten.
Drukverbanden werken door constante druk uit te oefenen op het lichaam van jouw hond, wat een kalmerend effect heeft. Het is vergelijkbaar met het inbakeren van een baby. Het druk op de kalmerende punten van het lichaam van de hond. De hond kan zo leren te ontspannen. Let op ! Ga hier mee oefenen doe ruim voor oud & nieuw af toe de drukomslag of thundershirt aan om de hond te laten wennen.
Drukverbanden kunnen jouw hond helpen zich veiliger en zekerder te voelen. Sommige angstige honden zullen zo ontspannen dat ze in slaap vallen tijdens onweer of vuurwerk … dus het kan je hond echt helpen.

6 Massage
Sommige honden willen in de angst /stress fase niet aangeraakt worden maar door ver van te voren al te oefen met de massage zal je hond er aan wennen en zal hij zich toch wel lekker ontspannen voelen. Masseer niet te lang en als je hond weg loopt is het genoeg geweest .. geef hem de ruimte dan
Massage punten :
– Achter op bij de staart aanhechting
– Tussen de ogen
– Oortjes
– Tussen de schouder bladen.
Masseer rustig met je hand , zorg dus ook dat jezelf rustig bent. Hoe rustiger je masseert hoe rustiger je hond wordt.

7 Klassieke muziek
Muziek kan rustgevend zijn voor honden, vooral klassiek.
Onderzoek door AM Lindig et al. aan de Universiteit van Sydney, vond dat “… dieren minder gestrest of angstig lijken wanneer ze worden blootgesteld aan klassieke muziek dan onder controleomstandigheden.” Maar ze wezen er wel op “het is belangrijk om rekening te houden met en aan te passen aan de voorkeuren van individuen en soorten voor verschillende genres en liedjes.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat klassieke muziek kan helpen bij het verlichten van stress bij honden in kennels of asielen. Een studie van de Universiteit van Colorado door A Bowman et al. experimenteerde met verschillende muziekgenres. Ze ontdekten dat elke vorm van muziek ertoe leidde dat honden meer gingen liggen en minder stonden.
Het kan dus nodig zijn om met verschillende muziek te experimenteren om te zien wat jouw hond ontspannend vindt. Maar speel niet altijd dezelfde muziek. De studie van de Universiteit van Colorado wees ook uit dat honden gewend raakten aan bepaalde soorten muziek en beter reageerden op afwisseling.

8 Edelsteen
De edelsteen Sodaliet is een steen die geschikt is voor honden die moeite hebben met harde geluiden. De edelsteen kan aan de halsband bevestigd worden of in de buurt van de hond gelegd worden. Er zijn honden die ik ken die echt de steen opzochten en er boven op gingen liggen.

Zorg er voor dat je er bent voor je hond, hij of zij is je maatje en vertrouwd er op dat als er iets gebeurt jij er voor je hond bent. Je hond helpen door de angst heen.. niet negeren maar aanraken en laten voelen dat je er bent.

Lichtwesen ( geen angst)

  • Situaties waarin de ‘Geen Angst’ energiespray gebruikt kan worden: Oud en nieuw, onweer, tijdens het jachtseizoen, contact met andere honden, een nieuwe omgeving, onbekende mensen – eigenlijk in alle situaties waarin de hond angstig reageert, maar ook geschikt voor de hond die over het algemeen angstig reageert.
  • Stimuleert de energiestroming en geeft de hond vertrouwen.
  • Zelf zeer goede resultaten mee