10 september 2022

Verdunningtabel essentiële olie en gebruik

Veilig gebruik van essentiele olie

Elke druppel bevat alle bestanddelen van de plant en is zeer krachtig. Daarom raad ik aan zorgvuldig met de olie om te gaan. Oliën kunnen een detox reactie geven, daarom verstandig om te verdunnen.

Verduntabel

Extra grote hond >46 kg

1druppel verdun olie met 1-2 druppels essentiële olie

Grote hond 23-46 kg

1 druppel verdun olie met 1 druppel essentiële olie

Medium hond 9-23 kg

1 druppel verdun olie met 1 druppel essentiële olie

Kleine hond < 9 kg

2 druppels verdun olie met 1 druppel essentiele olie

Hond de keuze laten of de olie geschikt is.

Hoe test je de olie bij je hond:
Je kan de oliën die je hebt uitgekozen om te testen voor jouw hond, aan jouw hond aanbieden om te kijken naar de reactie van jouw hond. Wat je doet: je pakt het flesje, draait de dop eraf. Je zet het flesje veilig weg (zodat het niet kan omvallen) en je biedt het dopje aan bij jouw hond of je brengt de olie aan op jouw hang gemengt met een verdunolie.

Houd je duim op de bovenkant van de dop, en houdt het wel met een afstand van jouw hond, dit hoeft niet mega dichtbij. Je hond ruikt het wel. Meestal komt er binnen een paar seconde een reactie. Als jouw hond wegdraait, wegloopt of gaat niesen, of onrustig wordt: dan is de olie niet geschikt voor jouw hond. Je kan deze dan beter niet gebruiken.

Geen reactie?
Geeft jouw hond geen enkele reactie op de olie? Dan zou ik deze olie niet gebruiken voor jouw hond. Als de hond de essentiële olie wel prettig vindt, zie je dit heel snel aan de reactie. Jouw hond wordt blij, wilt de olie bijvoorbeeld uit je hand pakken (kijk hier mee uit!), gaat smakken, vrolijke blik etc. 

Wees je er ook van bewust dat iedere dag anders kan zijn met een geurbeleving. Wat jouw hond vandaag een prettige geur vindt, kan jouw hond morgen juist een afkeurende reactie geven. Wellicht heeft jouw hond dan de olie niet nodig op die dag. 

 Test daarom ook iedere keer voordat je de diffuser aanzet op deze manier of jouw hond nog behoefte aan de geur. Zo kan jouw hond optimaal genieten.

Hoeveel olie testen?
Test maximaal 3 oliën achter elkaar. Niet meer, je hond zit waarschijnlijk al als het ware vol van deze geuren. 

Laat de hond kiezen of hij de olie ook ok vindt. Vindt de hond de olie niet fijn breng de olie dan ook niet aan of verdun de olie meer.

Verdampen of aaien met verdunde olie zijn op je handen zijn de meest veilige manieren. Less is more is de stelregel bij het toepassen van olieen bij honden.

Verdun liever op het begin meer en kijk hoe jouw hond reageert.

Sommige oliën kan je beter niet gebruiken als er reguliere medicatie wordt gebruikt.

Aanbrengen

Op een deel van het lichaam dat extra support nodig heeft, of het bevordenen van de mobiliteit

Olie over de handen verdelen en langs de rug aaien (nek tot staart), voor algehele balans of om de hond te kalmeren.

Met een intentie de olie aanbrengen op een energiepunt (chakra)

Inademen

Door 1-2 druppels Verdunde olie op je handen te doen en het aan te bieden. Gebruik zelf een essentiële olie als je in de buurt bent van je hond. Druppel olie op een washandje en leg het bij de slaaplek of bench.

Verdampen

Begin met 1-3 druppels op een reservoir water voor max 20 minuten, bouw langzaam op en houd de reactie van de hond in de gaten. Let op met andere dieren in huis.

Eigen gedrag

Honden zijn erg gevoelig voor jouw gedrag en lichaamstaal en zullen daarop reageren. Ben je gestresst of heb je negatieve gevoelens? Gebruik bijv peace of calming, stress away, white angelica