22 juli 2023

Voeding inleiding

gezondheid begint in je buik

Deze uitspraak is absoluut waar zowel voor mensen als voor onze honden. Voeding speelt een veel grotere rol in het veroorzaken en het in stand houden van lichaamelijke disbalans en ziekte. Omgekeerd kan met de juiste voeding een disbalans worden gecorrigeerd en een goede gezondheid in stand worden gehouden.

wolven, maar ook honden die wel een kleine prooi vangen, eten daarvan meestal als eerste het maag-, darmkanaal. Ze halen hier veel goede bacteriën uit voor hun eigen darmflora. Het gaat bij het eten van een prooidier om meer dan alleen de nodige bouwstoffen en energie voor het lichaam.

Ik bespreek een aantal algemene kenmerken van voeding volgens de vijf elementen, het is niet bedoeld als een individueel voedings advies. Voor meer informatie of advies kun je bij een veterinair acupuncturist zijn of iemand die speciaal geschoold is in TCG en voeding voor honden.

Westerse manier

Via de westerse manier wordt gekeken naar de hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten en vocht die erin zitten. Moderne apparatuur wordt hier veel bij ingezet maar vroeger moest men dat anders doen.

Chinezen methode

In het oude china zijn verschillende manieren om voeding in te delen onder andere met behulp van de vijf elementen. Hierbij wordt gekeken naar de kleur, smaak en vorm, naast bijvoorbeeld de omgeving waar het voedingsmiddel groeit, zoals onder of boven de grond, in een warm of koel klimaat.

Energetisch effect

Er kan echter ook gekeken worden naar het energetisch effect van een voedingsmiddel op het lichaam. Alle effecten samen bepalen of de voeding Yin, Yang, of meer neutraal is. Omdat er naar meerdere eigenschappen wordt gekeken, is een voedingsmiddel lang niet altijd helemaal Yin of yang.