2 januari 2023

Wat helpt wel

Inzicht krijgen in de oorzaak

Het is cruciaal dat jij inzicht krijgt in de oorzaak van wat er aan de hand is. Dat je inzicht krijgt waarom jouw hond zich zo gedraagt.

Geen enkele hond gedraagt zich zomaar. Jouw hond wilt iets bereiken met zijn gedrag. Het is noodzakelijk dat jij echt gaat begrijpen wat voor jouw hond nu precies de reden is om zich zo te gedragen.

inzicht is de sleutel tot de oplossing. Pas wanneer jij weet wat de oorzaak is, weet je waar je aan kunt werken of wat je kunt oplossen voor je hond.

Lichaamstaal van jouw hond kennen en herkennen

Om te herkennen welke onderliggende emoties bij jouw hond spelen is het belangrijk dat jij je verdiept in lichaamstaal van honden in het algemeen en die van jouw hond in het bijzonder.

Het ongewenste gedrag voorkomen

Met het ongewenste gedrag voorkomen bedoel ik in deze fase nog niet het probleem oplossen, maar dat je gaat leren dat je gaat leren hoe je kunt voorkomen dat de situatie te overweldigend wordt voor jouw hond. Hoe je kunt voorkomen dat de heftige emoties, die er nu nog voor zorgen dat jouw hond zich zo gedraagt, minder heftig zijn.

Bijvoorbeeld door meer afstand te houden. Of door jouw hond meer controle te geven over de situatie. Of door jouw hond het gevoel te geven dat hij in deze situatie niet gedwongen wordt, maar dat hij deze situatie zelf kan ontwijken. Door goed naar jouw hond zijn lichaamstaal te kijken en zo eerder de oploppende spanning bij jouw hond te herkennen en daar ook wat mee te doen.

Negatieve emoties veranderen in positieve

wanneer jouw hond geen negatieve emoties meer ervaart in situaties waarin het probleemgedrag optreedt. Zal hij ook ander gedrag laten zien.

Jouw hond heeft jou nodig om negatieve emoties stapje voor stapje om te buigen naar positieve

Negatieve emoties ombuigen naar positieve kun je door:

  • Jouw hond goede ervaringen te geven in deze situatie (bijvoorbeeld op veilige afstand, zodat jouw hond de situatie nog kan overzien zonder in het voor jou ongewenste gedrag te komen(
  • Te zorgen dat de situatie niet eng of frustrerend is, maar juist prettig
  • Door ervoor te zorgen dat de situatie niet steeds te moeilijk is voor jouw hond, maar door jouw hond daar stap voor stap naar toe te begeleiden. Zodat jouw hond merkt dat het allemaal wel mee valt

Zodat jouw hond helemaal geen reden meer heeft om zich op de voor jou ongewenste manier te gedragen.

dan zal je merken dat zijn gedrag beetje bij beetje verandert. Dat je hond steeds rustiger en onspannender is.

van daaruit kun je dan gaan werken om de situatie, op het tempo van de hond steeds wat moeilijker te maken.