22 oktober 2022

Zoekspelletjes

Hersenwerk betekent puzzelen met je puppy, gewoon met dingen die je al in huis hebt! ‘Hersenwerkjes’ zijn puzzels voor je puppy waarin je wat leuks of lekkers in verstopt. Je maakt ze zelf van simpele materialen waardoor je ze kunt aanpassen aan de behoeften en het karakter van je puppy.

Waarom hersenwerk

De meeste pups vinden het zoeken naar voorwerpen of lekkers van nature ontzettend leuk om te doen. Het is echter niet alleen leuk, het vraagt ook een fikse inspanning: 10 minuten hersenwerken is net zo vermoeiend als een flinke boswandeling! Eet jouw pup brokjes uit een bak? Stop zijn maaltijd dan eens in een puzzel!

Hoe werkt het?

Net als mensen moet je pup leren puzzelen. Dit doe je door een puzzel altijd heel simpel te beginnen en deze steeds een klein stapje moeilijker te maken. Ga hierin vooral niet te snel, wat dan bij je pup voor frustratie kan zorgen en dat wil je natuurlijk niet! Jij als begeleider hebt hierbij ook een belangrijke rol, namelijk die van begeleider en ‘gebruiksaanwijzing’ tegelijkertijd. Je zet de puzzel zo in elkaar dat je pup het snapt en dat hij ook zelf de oplossing kan bedenken. Wanneer het goed gaat kan je de puzzels steeds iets moeilijker maken!

Hoe kun je hersenwerk bij jouw puppy aanleren?

Het is belangrijk om het niveau van hersenwerk voor honden aan te passen op leeftijd. Ook bij je pup geldt: met baby steps komen jullie een heel eind! Het is een goed idee om niet direct met brokjes te werken tijdens het spel. Zo kan je pup ontdekken zonder gelijk op de geur van lekkers af te gaan.

Kennismaken met nieuwe materialen of objecten in huis kan al best wat geestelijke inspanning vragen. Bekijk je huis eens door de ogen van je pup en zo kom je op veel ideeën. Deurmat kan al heel anders aanvoelen dan het kleedje in de mand. Probeer niet te forceren, want ontdekken moet vooral plezier zijn voor je pup!

Een deurmat met gaten is voor puppy’s een leuke eerste stap om daar wat brokjes uit te zoeken of wat dacht je van een eierdoosje die je vasthoud als de pup daar zijn brokjes uit zoekt. De brokjes die de pup gaat zoeken zijn bij de eerste spelletjes nog goed zichtbaar. Naderhand kun je het spel moeilijker maken door wat brokjes te verstoppen in een hand doek of een groot fleece kleed wat je bij elkaar legt zodat er heel wat verstop plekjes zijn.

Is het spel klaar dit betekent is de pup helemaal uitgesnuffeld. Leg dan een brokje neer en neem het materiaal weg. Handen geven eerst voordat ze nemen. Ruim het materiaal op en zeg tegen je puppy dat het klaar is. Zo is er duidelijk een begin en een eind aan het spel.