Socialisatie en individuele puppycursus?

Een traditionele puppy cursus bestaat uit een groep puppy’s die elke week, meestal op een trainingsveldje, oefent en commando’s leert. Veel eigenaren hebben het idee dat dit ook de enige mogelijkheid is om een pup zo goed mogelijk te socialiseren.

Nog steeds worden veel (toekomstige) puppy eigenaren ingeprent dat een pup zo snel mogelijk allerlei andere honden moet ontmoeten. Een individuele puppycursus lijkt vanuit die gedachte geen goede optie. Deze gedachte is echter achterhaald.

Uiteraard is het socialiseren van uw pup belangrijk. Uw pup moet leren om met andere honden en ook andere mensen om te gaan. Voor een goede socialisatie is het echter extreem belangrijk dat dit in kleine stapjes gebeurt, op het tempo van uw pup. Een pup kan zijn leven lang last houden van één slechte ervaring.

Het meest belangrijke is dat een pup zelfvertrouwen opbouwt zodat deze uiteindelijk zelfstandig de juiste keuzes kan maken. Goede ervaringen dragen bij aan dit zelfvertrouwen. Als u pup net bij u is gekomen is dat al een hele verandering. Weg uit het nest en opeens wonen bij voor hem nog onbekende mensen in een onbekende omgeving en met onbekende geuren. Terwijl veel pups nog niet hersteld zijn van hun verhuizing worden ze al meegenomen naar een groepscursus om te leren gehoorzamen en te socialiseren met andere pups die in precies dezelfde situatie zitten.

Voor een goede ontwikkeling van de pup is het juist niet wenselijk dat de pup gelijk in een groepsles wordt geplaatst en steeds  maar weer met andere pups oefent. Een pup is nog kwetsbaar en kent nog te weinig sociale vaardigheden. Ze kunnen daarom niet als voorbeeld voor elkaar dienen, ze zijn allemaal nog zoekende. Voor veel pups is een puppy groepsles sowieso teveel van het goede, ze raken overprikkeld omdat ze afgeleid worden door andere honden en mensen, waardoor ze niets meer leren.

Een individuele puppyles is daarom een beter alternatief, waarbij uiteraard ook aandacht wordt besteed aan de socialisatie. De individuele puppycursus begint bij u thuis zodat de pup op een prettige wijze leerervaringen op kan doen zonder afleiding. Zo bouwt de pup in een omgeving die veilig voelt een referentiekader op waar hij later op kan terugvallen. Ook vertrouwt de pup u op deze wijze meer voordat hij de wereld intrekt. Is er op deze wijze een goede basis gelegd, dan kunnen we in de lessen meer verschillende omgevingen in uw buurt op zoeken. U leert gedurende de hele cursus hoe u positief leiderschap toepast en hoe u de pup ook grenzen aanleert.

In de lessen worden tips gegeven hoe u uw pup het beste kan socialiseren met andere honden. Een goede aanpak is bijvoorbeeld het zoeken van een paar geschikte volwassen honden in uw omgeving die al goede sociale vaardigheden hebben ontwikkeld. Honden die stabiel zijn en rustig waardoor uw pup op zijn eigen tempo sociale vaardigheden kan leren.

Heeft u deze honden niet in uw omgeving, dan is het ook mogelijk om in de lessen zelf te oefenen met de omgang met andere honden op plaatsen waar vaak andere honden zijn (b.v. een uitlaatveld). Ik leer u hoe u de socialisatie het beste kan opbouwen, door bijvoorbeeld eerst met uw pup op een afstandje te kijken naar een andere hond.

Ook geef ik u inzicht in hoe een goede ontmoeting met een andere hond er qua lichaamstaal uit zou moeten zien, zodat u tijdig kunt ingrijpen om vervelende ervaringen te voorkomen. Met een individuele puppycursus geeft u op deze wijze uw pup de beste start in zijn leven!

Bent u op zoek naar een puppycursus waarbij u puppy op een goede wijze socialiseert? En woont u in de regio van Meijel, Deurne, Weert, Sevenum, Horst, Helden, Panningen, Venray, Overloon, Tegelen of Venlo?  Klik hier voor uw puppycursus op maat.